V četrtek, 23. maja 2024, smo z dijaki ponovno kuhali. Tokrat so bili recepti malo drugačni – eksotični.
Približali smo jim recepte in pripravo kitajske hrane. Kuhali smo v voku ter se naučili, kako se očisti in nareže zelenjava in meso. Uporabili smo za kitajsko kulinariko značilne začimbe in dodatke (sojina omaka, sezamovo olje …).
Predstavili smo tudi nekaj receptov iz domače kuhinje. Pripravili smo piščanca v “smetanovo-krekerjevi oblekci” ter krompirjeve polpete s sirom in zelišči.
Delavnice se je udeležilo 12 dijakinj in dijakov iz različnih vzgojnih skupin. Vse jedi so nam odlično uspele. Z velikim veseljem smo se posedli ob pogrnjeni mizi ter skupaj ob pripravljenih dobrotah še poklepetali. In ne le to, tudi pospravili smo za seboj, tako kot je to potrebno narediti tudi doma. Razšli smo se z željo po čimprejšnjem ponovnem srečanju in spoznavanju novih receptov …
Vzgojiteljice Nataša, Mojca in Vesna
Nekaj zadnjih objav..
Dan D za naše maturante
Pa smo jo dočakali - matura je tu! Danes so se naši dijaki "spopadli" s prvo etapo letošnje mature - pisali so esej pri predmetu slovenščina. Da bi pregnali še poslednje dvome in razjasnili morebitne nejasnosti so se včeraj popoldan, še zadnjič v tem šolskem letu,...
Fotografska razstava profesorja Dejana Buluta v avli dijaškega doma
Razstavo z naslovom SHANTI (शान्ति), kar je sanskritski pojem za mir oziroma notranji mir…
Barvanje stolov v Liziki
V ponedeljek, 25. aprila, smo z dijaki v desni učilnici 4. nadstropja naše Lizike dokončno pobarvali stole. Dokazali smo, da je za to, da si naredimo bivalno okolje prijetno, včasih potreben le čopič, nekaj barve in kanček dobre volje. ❱❱ Koledar...
Naša dijaka zlata!
V drugi polovici aprila se je v Sarajevu odvijalo hokejsko mladinsko svetovno prvenstvo skupine III-B (U18). Naša dijaka Tarik Mrkva in Adi Drnda sta z reprezentanco Bosne in Hercegovine osvojila zlato, Tarik pa je bil proglašen celo za najboljšega napadalca...
Kneippanje in dotik pomladi
Voda, zelišča, gibanje, hrana, notranje ravnovesje ... V aprilu 2022 smo izvedli še eno zanimivo Kneippovo delavnico z naslovom Žar pomladi in kneippanje. Predsednica Mariborskega društva Kneipp je tudi tokrat dijakom predstavila kakšne možnosti zdravega načina...
Kuhajmo preprosto in zdravo
V ponedeljek, 25. 4. 2022 smo se z dijaki zbrali na delavnici v okvirju projekta Kuharija. Začasno smo se spremenili v kuharje in se prepustili užitkom pripravljanja preproste in zdrave hrane. Izbrali smo sestavine, ki so dijakom blizu in jih imajo radi ter jih...
Lizika gre na volitve!
V Dijaškem domu Lizike Jančar smo se pod okriljem mednarodnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in na pobudo naših prijateljev iz II. gimnazije Maribor odločili nagovoriti naše polnoletne dijake in jih spodbuditi, da bodo v nedeljo tudi oni...
Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo: Taja Kac
Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo: Taja Kac @tajaartTa teden izpostavljamo Tajo Kac, dijakinja 3. letnika AMOUP, ki je tokrat upodobila svoje heroje, svojo družino.Več o tem na njenem IG profilu @ tajaart. nekaj Utrinkov iz interesne...
POMLADNA DEKORACIJA Zeleno, ki te ljubim zeleno…
V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor smo v okviru projekta Pomladna dekoracija izvedli dejavnosti, s katerimi smo predstavili prebujanje pomladi. Odločili smo se, da bo naša vodilna tema ptica, ki simbolizira upanje in svobodo. Z dijaki smo se družili v prijetnem...