“S pomočjo inkluzije se mladostniki vključujejo v socialno življenje, ki v vzgojno-izobraževalnem sistemu predstavlja, predvsem za dijake, ki ne prihajajo iz Slovenije, njihovo začasno bivališče. Vključevanje v socialno okolje in vzgojno-izobraževalni proces je za tujce bistvenega pomena, saj lahko le na takšen način začnejo navezovati stike in zaživijo kvalitetno življenje. Na inkluzijo bi bilo potrebno gledati na način, da niso vsi ljudje enaki in da so kljub temu obravnavani enako.”
Avtorica piše predvsem o primerih dobre prakse v našem dijaškem domu in težavah, na katere naletijo dijaki, ko pridejo v popolnoma novo okolje.
“Dobro poznavanje jezika je osnova za uspešno izobraževanje. Dijaki, ki se s slovenščino ob vstopu v srednjo šolo srečujejo prvič, imajo precej težav in brez strokovne pomoči ne bi zmogli uspešno zaključiti šolanja. Izvajanje slovenščine za tujce v srednih šolah in dijaških domovih je prav zato tako pomembno, saj uresničuje evropske smernice in slovenske pravne podlage. Prizadevamo si, da bi dijakom tujcem na srednješolski stopnji omogočili lažje in hitrejše vključevanje v šolski sistem, z dobrim poznavanjem jezika pa se lahko tudi bolje vključijo v družbo vrstnikov in družabno življenje, ki je v tej starosti odločilna komponenta razvoja osebnosti.”
Avtorica na koncu povzame, da je predpogoj za uspešno vključevanje tujcev dobro in enotno delovanje šolskega tima, vodstva in staršev dijakov tujcev.
“Strokovni delavci ustvarjajo pogoje, s katerimi spodbujajo interakcijo med kulturami in jeziki otrok, ki prihajajo iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij in s tem ustvarjajo priložnost sooblikovanja kulture sobivanja. Inkluzija v dijaškem domu je pomembna, saj omogoča dijakom, da se razvijajo v bolj strpno in raznoliko skupnost ter se učijo sprejemati in spoštovati različne nacionalne in kulturne razlike. To lahko prispeva k njihovemu boljšemu razumevanju in pripravljenosti na življenje v sodobni družbi, kjer so razlike med posamezniki neizogibne.”
V Dijaškem domu Lizike Jančar si vsi zaposleni prizadevamo, da našim dijakom nudimo enake pogoje za učenje in bivanje. Vse dijake oziroma mladostnike druži to, da pripadajo isti starostni skupini in imajo podobne osebne izkušnje, tako lažje najdejo skupni jezik in se v okolju bolje počutijo.
Nekaj zadnjih objav..
Deseta klop projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh
V sklopu projekta Maribor je kul smo 15.6.2017 na odprtju prisluhnili novi zgodbi o klopeh in ljudeh. Dijakom se zdi nova, deseta klop, zanimiva. Klop nosi sporočilnost ob 500-letnici protestantizma pred Evangeličansko cerkvijo v Mariboru, Trubarjev citat in...
Živa knjižnica Maribor
Si želiš postati prostovoljec_ka? Spoznati nove in zanimive ljudi? Preživeti dva zanimiva in doživetij polna dneva v Mestnem parku? Mladinski kulturni center Maribor že 5. leto zapovrstjo organizira Živo knjižnico Maribor. Za največjo Živo knjižnico v letu, ki poteka...
Sadili smo rože in zelišča
Dijakinje so skupaj z recepterko in vzgojiteljico posadile rože in zdravilna zelišča, ki nam jih je podarilo Vrtnarstvo Vekjet. Ob delu so spoznavale imena rož in zdravilne učinke zelišč. Ko so končale z delom so prijetno preživele večer v našem atriju. [gallery...
Unikatne majice za počitniške dni
V torek, 13. 6. 2017 so dijakinje preživele ustvarjalen popoldan. Izdelale so si unikatne majice za počitniške dni.
Zaključek s sladoledom
Šolsko leto se naglo bliža koncu in dijakinje imajo ocene večinoma zaključene. Zato je bil tudi zaključni sestanek 1.A vzgojne skupine bolj zabaven. Posladkali smo se s sladoledom in se smejali dežnim kapljam. Hura počitnice!
Vintage sejem
Vintage sejem je priložnost za druženje, izmejavo izkušenj in dobro delo - za gramofon. Hvala.
Plastični zamaški za Lizo
Spet se šolsko leto bliža koncu in z veseljem smo predali zamaške, ki smo jih pridno zbirali od septembra do junija. Dijakinje so zamaške predale slaščičarki Tatjani, ki pomaga mali Lizi pri zdravljenju in rehabilitaciji. Zamaške zbiramo v našem dijaškem domu že vrsto...
Pogostitev z domačim pecivom
V sredo, 7. 6. 2017 nas je naša receptorka Štefanija pogostila z domačim pecivom. Vsi, ki so pridno pomagli čistiti in pospravljati atrij so ta popoldan preživeli ob prijetnem druženju. Ker je bil dan deževen, smo smo si ustvarli družaben kotiček pred atrijem.
Mmmmm. . . kako po KUHARIJI diši. . . V četrtek, 25. maja 2017 smo se z dijaki začasno spremenili v kuharje in se prepustili užitkom pripravljanja italijanske kulinarike. Poglejte, kako smo uživali in kaj vse smo pripravili. https://youtu.be/YFKdFmrxoCE Mentorici : ...